top of page

EKOLOGISK BOMULL

Bomull är en av de äldsta kända fibrerna. Människor har använt bomull för att göra kläder sedan 3 000 år f.Kr. Men historien bakom konventionell bomullsproduktion är inte så positiv. Användning av kemiska bekämpningsmedel och orättvisa arbetsförhållanden är viktiga skäl till varför vi alla bör överväga noggrant innan vi köper konventionellt producerad bomull.

År 2015 producerades 26 miljoner ton bomull globalt, och en stor del av detta användes inom klädindustrin. Mindre än 1 % av dessa 26 miljoner ton var ekologiskt producerad bomull.

 

VÄLJ EKOLOGISK BOMULL

 

VAD ÄR EKOLOGISK BOMULL?

Ekologisk bomull tillåter inte användning av giftiga kemikalier eller genetiskt modifierade organismer (GMO). Istället förenar det tradition, innovation och vetenskap till förmån för vår gemensamma miljö och en bättre livskvalitet för alla. Det främjar hälsan hos jorden, ekosystemet och människorna, särskilt de som arbetar med att odla och producera ekologisk bomull.

Det krävs 2 700 liter vatten för att tillverka en t-shirt av konventionell bomull. Med den mängden vatten skulle en person kunna överleva i 900 dagar. Ekologisk bomull kräver upp till 88 % mindre vatten än konventionell bomull. Dessutom bevattnas 80 % av ekologisk bomull med regnvatten, vilket minskar belastningen på lokala vattenresurser - och eftersom kemikalier inte används blir vattnet renare.

En annan stor fördel med odling av ekologisk bomull är att jordbrukarna och deras familjer får bättre förutsättningar för en god livskvalitet. De utsätts inte för giftiga kemikalier varken på fältet eller genom mat och vatten. Eftersom vatten och jord är fria från gifter, kan de också använda sina gårdar för att odla andra grödor.

 

Som konsument är det viktigt att vara uppmärksam när du köper produkter som är märkta med ekologisk bomull. Detta indikerar hur bomullen odlas, men resten av produktionsprocessen kan fortfarande vara konventionell. Därför är alla ekologiska bomullsplagg från Mini Rodini certifierade enligt GOTS (Global Organic Textile Standard), från frö till färdig produkt.

VARFÖR GOTS? GOTS-certifiering är den strängaste certifieringen för ekologiska material på marknaden idag. Den omfattar rigorösa kontroller genom hela tillverkningskedjan - odling, plockning, bearbetning och tillverkning av plagget - och inkluderar inte bara odlingen och jorden utan också kontroller av användning av skadliga kemikalier i tygerna samt arbetsförhållandena under tillverkningen. Så när du letar efter plagg tillverkade av ekologisk bomull, leta efter GOTS-certifieringen.

När du köper produkter av GOTS-certifierad ekologisk bomull investerar du i vattenbesparing, friskare jord, renare luft och bättre livskvalitet för jordbrukarna. Därför kan priset på ekologisk bomull ibland, men inte alltid, vara något högre. Men med ökad efterfrågan kommer fler alternativ att bli tillgängliga.

bottom of page